Zespół Szkolno - Przedszkolny w Jeżowie

95-047 Jeżów

ul. Wojska Polskiego 2

(46) 875-53-33

  • Kontakt

    Zespół Szkolno - Przedszkolny

    ul. Wojska Polskiego 2

    95-047 Jeżów

    Tel. 046 875 53 33

    Fax: 046 875 53 33

    e - mail: szkola-jezow@wp.pl

     

     

  • Lokalizacja

  • Kalendarium

    Środa, 2024-05-08

    Imieniny: Kornela, Lizy

  • Statystyki

    • Odwiedziło nas: 1665266
    • Do końca roku: 237 dni
    • Do wakacji: 44 dni

W ramach październikowych innowacji

W październiku w klasie IIIa realizowane były kolejne zajęcia w ramach prowadzonej innowacji pedagogicznej „Smacznie, zdrowo i sportowo”.

W pierwszym działaniu uczniowie przynosili do szkoły jabłka, gruszki, śliwki i morele. Po umyciu owoców obierali je ze skórki, kroili na cienkie paski i układali w koszykach maszynki do suszenia. Po kilku dniach przekładania i mieszania otrzymali słodkie chipsy owocowe. Plasterki wysuszonych owoców bardzo dzieciom smakowały. Po ich zjedzeniu krojone były kolejne, a później kolejne. Owocowe chipsy stały się stałą przekąską podczas przerw.

Kolejnym działaniem był czynny udział uczniów w procesie kiszenia kapusty. Całą klasą udali się do domu rodzinnego Alana Dudka. Tu babcia Alana przygotowała beczkę, główki kapusty, marchew, przyprawy i specjalne buty do ubijania. Dziewczynki raźno zabrały się do pracy. Jedne kroiły główki kapusty na cztery części i drobno je szatkowały, inne obierały ze skórki marchew i ścierały ją na tarce. Chłopcy wsypywali pokrojoną kapustę do beczki, dosypywali pod okiem pani Haliny soli i listków laurowych. Później po kolei zakładali specjalne gumowce i ubijali kapustę, tak mocno, aż puściła sok. Ale było frajdy! Po pewnym czasie beczka była pełna. Należało więc włożyć do środka deseczki, przycisnąć je kamieniem i zakręcić denko. Pani Halina Dudek zapewniała, że już w listopadzie będziemy mogli zrobić z ukiśniętej kapusty pyszną surówkę. To nie był koniec atrakcji. Alan pokazał też kolegom z klasy swoje gęsi, kaczki i kury. Bardzo dziękujemy pani Halinie Dudek, za pokazanie uczniom tradycyjnego sposobu kiszenia kapusty.

W październiku również w ramach innowacji pedagogicznej uczniowie wyjechali do Rawy Mazowieckiej. Tam pod okiem instruktorów uczyli się pływać w basenie. Były też ćwiczenia z „makaronem” i deskami. Trzeba było zanurzać głowę, odpowiednio oddychać i ruszać ramionami. Później przyszedł czas na zjazdy rurą, masaże wodne w mniejszym brodziku i relaks w  jacuzzi.

Październikowe innowacje dopełniały codzienne ćwiczenia wykonywane na początku pierwszej godziny lekcyjnej. Były to ćwiczenia stóp, kolan, biodra, brzucha, kręgosłupa, ramion i głowy. Po wykonaniu ćwiczeń łatwiej się pracowało na lekcjach.

Autor: Małgorzata Nielepkowicz